Ljubljana, Slovenia, EU

Davčno svetovanje: EU alternative offshore in davčnim oazam

Lastnik srednje velike skupine podjetij se je odločil narediti korak naprej v smeri optimizacije davkov. H Consilue je pristopil z namenom, da izkušen davčni svetovalec pregleda obstoječo strategijo optimizacije davka in poda svoje strokovno mnenje. Sam namreč vidi veliko tveganj v poslovanju offshore podjetij in sistemu davčnih oaz.

Rešitve: Offshore / davčne oaze ter EU alternative

Davčni svetovalec se je najprej poglobil v razumevanje posla, zbral preliminarno potrebne podatke za svoje delo (vključno z davčnim rezidenstvom lastnika in drugimi osebnimi podatki, njegovimi pričakovanji in omejitvami itd) in izdelal analizo preteklih davčnih odhodkov in drugih dogodkov povezanih s poslovanjem podjetja, ki imajo davčne učinke.

Sledilo je bistvo – analiza obstoječe strategije optimizacije davka preko offshore podjetja. Ugotovljene so bile številne pomankljivosti iz vidika transparentnosti, strategija pa je vsebovala tudi precej tveganj. Stranka je iskala varen in zanesljiv način optimizacije davka, zato je Consilue implementacijo obstoječe strategije odsvetoval, obenem pa stranki priporočal naj se rešitev poišče v okviru EU alternativ offshore podjetjem in davčnim oazam.

Delo se je nadaljevalo s poglobljenimi analizami davčnih okolij. Cilj je bil, da se najde pristop, ki bo dosegal maksimalne davčne prihranke, obenem pa bo transparenten, enostaven in varen. V sodelovanju s stranko se je našel način, ki je zadovoljil sicer relativno visoke apetite stranke.

Analiza obstoječega davčnega okolja in preteklih davčnih odhodkov je pokazala, da je potencial optimizacije davka precejšen že brez večjih strukturnih sprememb. Slednje je možno z ustrezno strategijo rasti in diverzifikacijo le-te znotraj skupine, ki pa kot taka dejansko predstavlja ukrepe vezane na poslovanje. Zakaj tako? Davčno okolje enega izmed hčerinskih podjetij v skupini s sistemom olajšav na investicije podpira podjetja, ki investirajo v poslovno opremo. Davčne olajšave niso omejene. Bolj kot podjetje raste, več investira, več lahko prihrani. Narava posla stranke je povezana z visoko investicijsko aktivnostjo. Kljub temu pa podjetje v preteklosti ni izkoriščalo potenciala davčnega okolja, saj so bile zaradi stagnacije prodaje njihove investicije relativno skromne, okvirno na ravni amortizacije. Consilue je ugotovil, da bi že z ustrezno reorganizacijo poslovanja znotraj skupine podjetij, ki so locirana v sosednjih državah, družba efektivno znižala DDPO davčno stopnjo na 0%. Če se malo pošalimo lahko rečemo, da gre v primeru danega podjetja torej za neuradno davčno oazo v EU. Tudi stranka je spoznala razsežnost koriščenja potencialnih davčnih ugodnosti in v okviru upravljanja na osnovi maksimizacije vrednosti začela razmišljati o dodatnih ukrepih kot je npr. selitev nekaterih drugih aktivnosti matičnega podjetja in nadaljni razvoj poslovanja v okviru danega davčnega okolja. Ne glede na to, da je bil predlagan pristop optimizacije DDPO pri stranki izjemno dobro sprejet, pa je davčni svetovalec naredil še analize dobre prakse v številnih drugih davčnih okoljih in njihov vpliv na ustvarjanje vrednosti za lastnika. Potrebno se je namreč zavedati, da je obdavčitve potrebno razumeti v širšem kontekstu (davek od dohodka pravnih oseb oz. DDPO, davek na dividende, davek na kapitalske dobičke, davčni odtegljaj, DDV idr.) ter jih analizirati v kontekstu davčnih okolij v katerih poslujejo podjetja v skupini in bodočega razvoja poslovanja skupine.

Davčni svetovalec je pomemben poudarek posvetil tudi optimizaciji osebnih davkov lastnika davek na dividende in davek na kapitalske dobičke. Lastnik je namreč izrazil željo po prodaji podjetja in skupaj z davčnim strokovnjakom poiskal opcijo, ki se sklada z njegovimi osebnimi interesi, pričakovanji ter omejitvami. Davčna stopnja se je tako znatno znižala in davčni prihranki povezani s kapitalskimi dobički, ki bodo nastali ob prodaji lastniškega deleža bodo zaradi višine transakcije visoki.

Rezultati: Do davčnih prihrankov na bolj varen način

Strategija optimizacije se je odrazila v visokih davčnih prihrankih. Kar pa je v danem primeru najpomembnejše pa je dejstvo, da je pristop prilagojen stranki in njenim potrebam. Gre za varen, transparenten in zanesljiv pristop k optimizaciji davkov. Prav tako v samo optimizacijo niso vključene davčne oaze ali druge države na črni listi davčne uprave, s čimer se je podjetje izognilo negativnemu učinku na image podjetja. Stranki pristop k optimizaciji ustreza in to je tisto glavno kar zares šteje.

 

Davki kot orodje konkurenčne prednosti

Moram priznati. Sprva sem bil skeptičen do Consilue. Davčni svetovalci imajo običajno dve ali tri rešitve pripravljene in tega se držijo. Iskal sem transparenten in varen način optimizacije. Poslovni partner mi je priporočal Consilue in vesel sem, da smo sodelovali. Consilue je uspelo! Strategija optimizacije davkov je točno to kar sem potreboval in pričakoval. Pristop je 100% prilagojen meni osebno in podjetju. Pravzaprav so sedaj davki postali orodje konkurenčne prednosti našega podjetja. Strategija rasti je korak v pravo smer. Sistem koriščenja davčnih olajšav na investicije v poslovno opremo je jasen, lahko razumljiv, pregleden, transparenten. Pristop ni omejen in pod črto prinaša več prihrankov kot katerakoli davčna oaza ali offshore podjetje.

 

Mnenje svetovalca: Pristop mora stranki ustrezati

Kljub dejstvu, da danes večina kapitala teče čez davčne oaze, pa je tak način poslovanja podvržen številnim tveganjem. V primeru SMP, razmerje stroški-vrednost-tveganja igra pomembno vlogo. Stvari kot npr. zahtevne sheme poslovanja, stroški pravnih, računovodskih in drugih storitev, tveganja spremembe zakonodaje in druga problematična področja pa običajno pretehtajo v prid prilagojenim enostavnim in transparentnim strategijam davčne optimizacije. Davčne oaze in offshore podjetja tako v takih primerih nikakor niso edina možnost.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.