Ljubljana, Slovenia, EU

Posodabljate CRM sistem? Iščete nov CRM program?

Posodabljate CRM sistem ali iščete CRM program – obstoječi ali po meri? Potem razmislite ali vaše podjetje morda potrebuje še kaj več … 

Vas zanima kako povečati število strank, doseči visoko raven ponovnih nakupov, optimizirati proces sprejemanja in spremljanja naročil, obdržati najbolj donosne stranke, povečati vrednost nakupov? Odgovor na to se skriva v odličnosti trženja in prodaje … del tega pa se nanaša tudi na implementacijo in uporabo ustreznega CRM sistema.

Kaj je CRM? CRM je kratica za “Customer relationship management”. Gre za filozofijo, prepričanja, orodja in pripomočke za upravljanje odnosov s strankami.

Upravljanje odnosov s strankami (t.i. CRM sistemi) omogoča vse potrebnejšo fleksibilnost organizacije in pravočasno odzivanje na trende in zahteve trga. Zagovorniki CRM prav tako poudarjajo, da je sistem osnova za to, da v centru pozornosti niso več sami izdelki in storitve, pač pa stranke in njihove potrebe.

CRM omogoča podjetju, da obstoječe stranke obdrži, promet z njimi in njihovo dobičkonosnost pa maksimizira. Odličnosti trženja in prodaje si v današnjih časih brez CRM ne gre predstavljati.

CRM program in prednosti njegove uporabe

Pogosto je izraz CRM tudi sinonim za orodja in pripomočke, ki omogočajo lažje in hitrejše upravljanje informacij. Ključne aktivnosti, na katere se nanašajo, so tako:

– strateško iskanje poslovnih priložnosti
– upravljanje podatkov o obstoječih strankah
– spremljanje vedenja, zadovoljstva in dobičkonosnosti po strankah
– celovit nadzor nad odnosi s strankami

CRM program nudi sistemsko centralizacijo informacij o strankah, daje zaposlenim možnost globljega vpogleda v njihovo vedenje in značilnosti ter tako povečuje verjetnost prodaje.

Boljši CRM sistemi

Trendi vodilnih CRM sistemov kažejo na to, da podjetja vse bolj cenijo njihovo enostavnost, preglednost, hitrost in fleksibilnost. Nepogrešljivi elementi vsakega boljšega CRM sistema pa so:

– evidenca potencialnih in obstoječih strank
– zbir informacij, ki utegnejo vplivati na nakupno odločitev pri posamezni stranki
– koledar (sestanki, naloge, opomniki, ključni mejniki idr.)
– organizacijska struktura prodajnikov in pravice dostopa
– nadzor, postavljanje ciljev in spremljanje uspešnosti prodajnikov
– analiza uspešnosti in napovedovanje prodaje

Kot odgovor na delo na terenu je vse več CRM programov na voljo tudi kot mobilna aplikacija.

Boljši CRM sistemi dodatno nudijo integracijo s pregledovalniki pošte, koledarji, orodji za pošiljanje pošte, klicanje in shranjevanje podatkov idr. Pogosto gre za aplikacije kot so npr.  Gmail / Microsoft Outlook, Google Calendar / Outlook calendar / Mobile phone calendar (iCal), Google Drive / Dropbox, MailChimp / MailPoet; SAP / Microsoft Dynamics; IP telekomunikacija idr.

Zelo pomembno je, da CRM program omogoča omejen vpogled in dostop, saj lahko v nasprotnem primeru pride do neželjene zlorabe informacij …

Kako visoko investicijo predstavlja CRM program?

CRM sistem potrebuje vsako podjetje. Bodisi na papirnatem bloku, v Excel dokumentu ali pa v obliki aplikacije. Nivo investicije v CRM sistem se običajno določi glede na to, koliko dodane vrednosti lahko doprinese …

Na trgu je kar precej aplikacij, ki so na voljo po sprejemljivih cenah, in ponujajo dovolj dobro podporo vašemu CRM sistemu. Cene so običajno določene v obliki pavšala na licenco in se gibljejo v razponu od 15 € / mesec do 250 € / mesec.

Pozor! CRM je filozofija, da vaše stranke postavite na prvo mesto. Program sam po sebi ni rešitev za izboljšanje odličnosti trženja in prodaje. Pravi potencial se doseže šele takrat, ko strateško povežemo ukrepe trženja in prodaje ter ostalih funkcij v podjetju.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.