Ljubljana, Slovenia, EU

Kako se ustrezno predstaviti investitorju in/ali posojilodajalcu?

Zagotovitev virov financiranja je pogoj za uspešen razvoj poslovanja tako za novonastajajoča podjetja kot tudi za že uveljavljena podjetja. Podjetja se v tem kontekstu obračajo na investitorje (npr. poslovni angeli, sklad tveganega kapitala, strateški investitorji), posojilodajalce (npr. poslovne banke) in dobavitelje. V prvi vrsti se je potrebno zavedati svojih potreb. Na mestu so vprašanja kot npr.:

  • Kakšen vir financiranja iskati?
  • Kakšen doprinos pričakovati od financerja?
  • Kateri financerji so iz vidika svojih prepričanj bolj primerni za sodelovanje?
  • Kaj običajno zanima financerje in do katere mere se stvari razkriva?
  • Je t.i. “elevator pitch” zares standard v industriji?
  • Kako se učinkovito in uspešno predstaviti?

Po definiciji je najbolj tvegan vir financiranja lastniški kapital. Investitorji so torej tisti, ki s svojim investiranjem sprejemajo najvišje tveganje. Njihov proces odločanja pred odobritvijo investicije pa je zato pogosto kompleksnejši in daljši. Za razliko od investitorjev je situacija nekoliko drugačna pri posojilodajalcih. Posojilodajalci se na trgu obnašajo previdneje. Procesi so zato standardizirani, njihova izpostavljenost pa v večini primerov zahteva kritje. Vse našteto se odrazi v tem, da je finančni dolg v svoji naravi manj tvegan od lastniškega kapitala.

Z namenom, da boste v procesu pridobivanja virov financiranja uspešnejši, smo pripravili predlogo, ki bo usmerila pripravo vaše predstavitve. Vključuje naslednje sklope: Intro, Problem, Rešitev, Tržna priložnost, Ustvarjanje prihodkov, Konkurenčne silnice, Ekipa, Drugo, Finačne projekcije, Razvoj poslovanja, Outro.

 

V mislih imejte tudi to, da:

  • financerja v prvi vrsti zanima njegov donos (v kontekstu s tveganjem!)
  • ročnost finančnih sredstev mora biti skladna s pričakovanji in politiko zagotavljanja finančnih virov
  • podkrepite navedbe z dejstvi, še bolje rezultati

Niste prepričani v to, da so poslovni angeli in skladi tveganega kapitala pravi sogovorniki za vas? Ne veste kakšen lastniški delež ponuditi v zameno za investicijo? Vas zanima optimalna struktura virov financiranja? Ne veste kakšen tip posojila in višina je potrebna? Ste prepričani, da so ročnosti sredstev in obveznosti ustrezno usklajene? Potrebujete pomoč pri pridobivanju virov financiranja? Si želite pomoči pri pripravi poslovnega načrta? Tu smo za vas. Kontaktirajte nas.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.