FINANČNO SVETOVANJE: Prodaja proizvodnega podjetja

Težava:

Specializirano proizvodno podjetje se je obrnilo na Consilue z željo po finančnem svetovanju, natančneje po izvedbi transakcije oz. M&A procesa. Podjetje drži pozicijo globalnega nišnega proizvajalca. Različna pričakovanja lastnikov so se odrazila v konfliktu interesov. Lastniki so se tako odrazili v želji po ustanovitvi konzorcija lastnikov in prodaje deleža novemu lastniku.

Naslavljanje težave:

Po poglobljenem razgovoru z lastniki je Consilue izvedel preliminarno vrednotenje. Podana ocena vrednosti je bila pod nivojem pričakovane. Odstopanje je bilo zlasti posledica relativno visokega stroška kapitala.

Kot odraz relativno visokih pričakovanj lastnikov, je bila ocenjena verjetnost sklenitve transakcije s strani svetovalca relativno nizka.

Svetovalec je stranki svetoval, da naj s prodajo podjetja ne hiti in le-to nekoliko odloži. V vmesnem času se mora podjetje pripraviti na prodajo.

Do sedaj je podjetje že naredilo nekaj korakov naprej v povezavi s svojo strategijo in poslovanjem. Naprimer, osredotočili so se na procese, ki ustvarjajo vrednost za stranko, razvili so strateško partnerstvo z dobavitelji z namenom izpopolnitve QM, postavili so napreden sistem planiranja z namenom, da se izpopolni vrzeli v produktivnosti in ustvari prihranke vezane na operativno učinkovitost. Kakorkoli že, družba še ni naslovila ključnega problema – optimizacije stroška kapitala.

Na strošek kapitala vplivajo predvsem zunanji faktorji. Tisti notranji pa se v danem primeru nanašajo na:

  • premijo za specifična tveganja (tveganja povezana s ključnimi kadri in organizacijo) ter
  • znižanje beta faktorja (β) z ustreznim naslavljanjem efekta sezonskosti v okviru svojega poslovanja

Raje kot splošna priporočila se je Consilue osredotočil na pripravo dobro strukturiranega dolgoročnega plana, ki zajema vse potrebne ukrepe za maksimizacijo vrednosti podjetja za lastnike ob prodaji le-tega.

Rezultati:

Konzorcij lastnikov bo ob uresničitvi zadanega in znižanju stroška kapitala zelo verjetno uspel doseči pričakovano prodajno ceno.

Mnenje stranke:

Vsakdo mora imeti v mislih strategijo izhoda od ustanovitve podjetja dalje. Prodaja podjetja je proces, neracionalno obnašanje pa je nesmiselno. Finančno svetovanje ne sme biti samo sebi namen. Ključno je, da se opremo na mnenje finančnega svetovalca.

Mnenje svetovalca:

Čeprav stranka prvotno ni pričakovala takega razpleta svetovalnih storitev, pa smo s svojimi nasveti kljub temu doprinesli znaten doprinos s tem, da smo stranki pokazali kje in kako k prodaji podjetja pristopiti strateško in tako izboljšati iztrženo vrednost.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.