Ljubljana, Slovenia, EU

FINANČNO SVETOVANJE: Prodaja proizvodnega podjetja

Težava:

Lastniki specializiranega proizvodnega podjetja so se obrnili na Consilue z željo po odprodaji lastniškega deleža v podjetju. Imajo namreč zelo različne poglede na to kako bi se podjetje moralo razvijati v bodoče, zato so sklenili, da svoje deleže odprodajo strateškemu lastniku. Podjetje deluje na globalnem B2B trgu. Ukvarja pa se s proizvodnjo nišnih izdelkov. V svoji niši drži pozicijo vodilnega.

Naslavljanje težave:

Consilue je najprej stranko seznanil o tem kako pomembno je, da proces prodaje podjetja odraža sinhronost prodajalcev. V danem primeru so se lastniki zato najprej opredelili glede:

  • poenotenega nastopanja v postopku prodaje podjetja;
  • usklajevanja pričakovanj in stališč;
  • izbire odbora, ki je pooblaščen za vodenje postopka in sprejemanje odločitev.

Delo se je nato nadaljevalo z izvedbo vrednotenja podjetja za namen poslovnega odločanja v zvezi s prodajo podjetja. Ugotovljeno je bilo, da pričakovanja izbranih investitorjev odstopajo od ocen svetovalca. Svetovalec je ocenil, da je verjetnost sklenitve transakcije pod takimi pogoji relativno nizka. Po predstavitvi svetovalnega dela lastnikom, so ti podprli ugotovitve svetovalca. Izkazalo se je, da so bila uvodna razhajanja posledica neaktualnih, nezanesljivih in neustreznih vhodnih informacij.

Med ugotovitvami svetovalnega dela je bil tudi predlog, da se s prodajo podjetja še nekoliko počaka. Ustrezna priprava podjetja na prodajo je namreč izjemnega pomena. Podjetje je sicer že naredilo nekaj korakov naprej v povezavi s svojo strategijo in poslovanjem. Naprimer, osredotočili so se na procese, ki ustvarjajo vrednost za stranko, razvili so strateško partnerstvo z dobavitelji z namenom izpopolnitve QM, postavili so napreden sistem planiranja z namenom, da se izpopolni vrzeli v produktivnosti in ustvari prihranke vezane na operativno učinkovitost itd. Nenaslovljena pa so ostala številna tveganja, pa tudi druge potencialne izboljšave v poslovanju. Med predlogi izboljšave stroška kapitala sta bila npr.:

  • izboljšava premije za specifična tveganja (tveganja povezana s ključnimi kadri in organizacijo) ter
  • znižanje beta faktorja (β) z ustreznim naslavljanjem efekta sezonskosti v okviru svojega poslovanja

Na uspeh pri prodaji podjetja močno vplivajo tudi zunanji faktorji – stanje v makro okolju, stanje v industriji ipd. Priprava podjetja na prodajo tako med drugim odraža tudi čakanje na boljši trenutek za prodajo podjetja.

Rezultati:

Konzorcij lastnikov bo ob uresničitvi zadanega in znižanju stroška kapitala zelo verjetno uspel doseči pričakovano prodajno ceno.

Mnenje stranke:

Vsakdo mora imeti v mislih strategijo izhoda od ustanovitve podjetja dalje. Prodaja podjetja je proces, neracionalno obnašanje pa je nesmiselno. Finančno svetovanje ne sme biti samo sebi namen. Ključno je, da se opremo na mnenje finančnega svetovalca.

Mnenje svetovalca:

Čeprav stranka prvotno ni pričakovala takega razpleta svetovalnih storitev, pa smo s svojimi nasveti kljub temu znatno doprinesli k ustvarjanju vrednosti stranke. Raje kot na splošna priporočila se je Consilue osredotočil na pripravo dobro strukturiranega dolgoročnega plana, ki zajema vse potrebne ukrepe za maksimizacijo vrednosti podjetja za lastnike.

Vas zanima prodaja podjetja ali nakup podjetja? Tovrstna odločitev je kompleksna in obsežna. Kontaktirajte nas TUKAJ za pomoč!

Ne spreglejte pa tudi kaj vse je potrebno za uspeh (članek Nakup podjetja ali prodaja podjetja – kako do uspeha?) …

Ali pa npr. kako izgleda proces prodaje podjetja (članek Prodaja podjetij – proces) …

In kako izgleda poprevzemna strategija in ustvarjanje sinergij (članek Poceni prevzem in poprevzemna strategija) …

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.