Ljubljana, Slovenia, EU

Primerjalna analiza poslovanja podjetja

Managerje in lastnike pogosto zanima analiza uspešnosti poslovanja podjetja. V nadaljevanju zato predstavljamo kako se za ta namen uporabi primerjalna analiza poslovanja podjetja (predstavlja del celovite analize uspešnosti podjetja).

Primerjalna analiza poslovanja je orodje za izboljšanje poslovanja, ki omogoča družbi doseganje poslovne odličnosti. V kombinaciji z drugimi strateškimi orodji in orodji za izboljšanje poslovanja daje zelo dobro osnovo za sprejemanje strateških in operativnih odločitev.

S pomočjo primerjalne analize poslovanja podjetja stremimo k filozofiji nenehnih izboljšav.

Uporaba primerjalne analize poslovanja podjetja je primerna za gospodarske družbe v vseh fazah rasti. Z orodjem na enostaven in zanesljiv način primerjamo prihodke/enoto, stroške/enoto, produktivnost/enoto, kakovost/enoto in druge ključne kazalnike.

Operativno gledano, primerjalne analize poslovanja podjetja prikaže, na katerih področjih smo v okvirjih želenega stanja in na katerih se lahko še izboljšamo. Strateško gledano pa omogoča odkrivanje dobrih praks vodilnih družb v industriji in družb, ki se ukvarjajo z zadovoljevanjem potreb v drugih industrijah in uporabljajo postopke in procese, ki bi jih lahko aplicirali na predmetu preučevanja.

Glede na to kaj in s kom primerjamo poznamo več vrst analize primerljivih kazalnikov:

Tip: Strateška primerjalna analiza poslovanja
Namen: Strateške izboljšave
Opis: Primerjanje dolgoročnih strateških pristopov, ki so omogočili uspeh vodilnim družbam v industriji in zunaj nje. Poudarek je na preučevanju ključnih kompetenc, sposobnosti za odzivanje na spremembe v okolju in na področju razvoja in raziskav v povezavi z novimi izdelki in storitvami ter uvedbi tehnoloških inovacij.

Tip: Primerjalna analiza poslovanja podjetja
Namen: Iskanje vrzeli v poslovanju z operativnimi izboljšavami
Opis: Primerjanje kazalnikov operativnega poslovanja s primerljivimi konkurenčnimi gospodarskimi družbami in določanje vrzeli v poslovanju.

Tip: Primerjalna analiza poslovanja po ključnih procesih in posameznih funkcijah
Namen: Iskanje načinov za izboljšavo ključnih procesov in posameznih funkcij
Opis: Primerjanje kazalnikov ključnih procesov in posameznih funkcij s primerljivimi procesi in funkcijami vodilnih družb.

Vhodni podatki za analizo primerljivih družb so največkrat pridobljeni iz javno dostopnih splošnih podatkov, finančnih izkazov, iz anketnih vprašalnikov in poglobljenih intervjujev. Vir lahko predstavljajo tako primerljive enote znotraj organizacije kot tudi primerljive enote zunaj organizacije.

Kontaktirajte nas in z veseljem vam predstavimo potek sodelovanja in ponudbo!

Se sprašujete katere so sicer TOP 10 priložnostih za izboljšave slovenskih podjetij? Preberite si ČLANEK.

Vas zanima bolj konkretno kako izboljšati poslovanje vašega podjetja?

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.