Ljubljana, Slovenia, EU

Kako izgleda zmagovalni poslovni model?

Pri strateškem in poslovnem načrtovanju se danes pogosto uporablja poslovno orodje, ki na pregleden in enostaven način prikazuje poslovni model. Poznan je kot “poslovni okvir” (angl. business model canvas; pog. kanvas za poslovni model). S tem orodjem se poslovni model oz. njegovo bistvo ne samo hitreje in nazorneje komunicira, pač pa tudi lažje in učinkoviteje testira in nadgrajuje.

Snovanje poslovnega modela s priročnim orodjem

Dejstvo je, da danes za uspeh potrebujemo več kot le izdelek/storitev. Potrebujemo celosten zmagovalni poslovni model. Orodje kot je poslovni okvir nam omogoča, da poslovni model ustrezno razčlenimo in da razumemo vzročno-posledične povezave med posameznimi sestavinami.

Poslovni okvir se pogosto nanaša na 12 sestavin poslovnega modela:

 • Problem – Kakšna opravila ter napore (brez vaše rešitve) opravljajo končni uporabniki?
 • Rešitev – Kateri so načini reševanja zapisanega problema?
 • Edinstvena ponujena vrednost – V čem se rešitev razlikuje od konkurence in kaj jo postavlja v center pozornosti?
 • Ključni viri – Kateri viri so ključni za oblikovanje konkurenčnih prednosti (npr. patenti, blagovna znamka, kultura podjetja ipd.)?
 • Kanali – Katere tržne poti se uporablja za prodajo kupcem (stroški posameznega kanala vs. zmožnost pridobivanja povratnih informacij)?
 • Ciljni segmenti – Na katere potencialne uporabnike/kupce ciljamo in katere so njihove lastnosti?
 • Kazalniki – Kakšna bo naša matrika za merjenje uspeha?
 • Ključni partnerji – Kateri so strateški partnerji (dobavitelji, kupci, posojilodajalci, investitorji)?
 • Tveganja – Katera so ključna tveganja, ki se navezujejo na poslovanje?
 • Viri prihodkov – Od kje generiramo prihodke in kakšna je naša cenovna politika?
 • Struktura stroškov – Kateri so operativni stroški in kakšna je donosnost?
 • Ključne aktivnosti – Katere so tiste aktivnosti, ki korak za korakom vodijo do cilja?

Brezplačen prenos PDF dokumenta za vašo uporabo.

Orodje kot je poslovni okvir predstavlja tako rekoč prvi korak v pripravi resnejšega poslovnega načrta, nikakor pa to orodje ni vse kar je potrebno storiti. Poslovni okvir poskrbi, da razmišljamo pravilno in da stremimo k izvajanju pravih stvari. Zadeva pa se v resnici pogosto lomi v poznavanju in analiziranju podrobnosti.

Pri oblikovanju poslovnega modela je potrebno imeti v mislih med drugim tudi to, da se je potrebno osredotočiti na iskanje največjih vrzeli in posledično ustvarjanje najvišje dodane vrednosti in da uspeh nikakor ni pogojen z izstopanjem v prav vseh sestavinah poslovnega okvirja. Zelo pogosto velja tudi to, da ni mogoče ustvariti, oblikovati ter pozicionirati proizvoda prav za vse in da je velikokrat bolje imeti v mislih bolj specifične končne uporabnike in/ali kupce.

Snovanje poslovnega modela sovpada med drugim tudi z vprašanji kako najti tisti pravi problem končnega uporabnika in kako ga zares učinkovito nasloviti, kako vzbuditi pozornost pri končnih uporabnikih in kupcih, kako spremljati in posodabljati pristop, kako vedeti kdaj je zares pravi čas za spremembe, kako maksimizirati svoj izplen itd. V kolikor si želite odpreti nove dimenzije razmišljanja, vam na taka in drugačna vprašanja z veseljem pomagamo odgovoriti tudi mi …

Preberite si več na temo POSLOVNA STRATEGIJA in POSLOVNI NAČRT.

 

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.