Ljubljana, Slovenia, EU

Ključni dejavniki uspeha – pomembnejši del strategije podjetja?

Ključni dejavniki uspeha se nanašajo na eno izmed ključnih strateških orodij, njihovo pravilno razumevanje pa predstavlja osnovo za dobro strukturirano diferenciacijo družbe.

Kljub temu, da gre v resnici pri konceptu ključnih dejavnikov uspeha za povsem drugo stvar od koncepta ključnih kazalnikov poslovanja, pa se zadevi v resnici prepletata. V kolikor je sistem nadzora in spremljanja poslovanja pravilno zasnovan, potem management spremlja uspešnost in učinkovitost poslovanja na osnovi kazalnikov uspešnosti poslovanja, ki so zasnovani v skladu s ključnimi dejavniki uspeha.

Ključni dejavniki uspeha (kot tudi ključni dejavniki obstoja) so ključnega pomena za razvoj in izvajanje strategije.

Za namen enostavnega prikaza koncepta ključnih dejavnikov uspeha, se bo v nadaljevanju uporabil primer čevljarske industrije. Nekaj najbolj očitnih ključnih dejavnikov uspeha v čevljarski industriji vključuje: kvaliteta, cena, udobje, znamčenje in trženje, stil in estetika, dizajn in moda, odraz posameznikovega stila, tehnologija idr.

Ne glede na vse, pa se ključni dejavniki uspeha močno razlikujejo glede na posamezne ciljne skupine.

Luksuzne znamke čevljev se tako najpogosteje diferencirajo na ključnih dejavnikih uspeha kot so:

  • Imidž blagovne znamke
  • Unikaten design
  • Visoka kvaliteta (proizvodnja, material)
  • Prestiž
  • Poistovetenje posameznika s stilom

… medtem ko se priložnostne/športne znamke čevljev bolj osredotočajo na:

  • Sprejemljivo ceno
  • Udobje
  • Blagovno znamko
  • Sponzoriranje atletov
  • Tehnologijo

Ko enkrat razumemo ključne dejavnike uspeha, razumemo tudi razlog za uspeh enega izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev čevljev, Geox. Razvoj čevlja, ki diha, je predstavljal pravo malo tehnološko revolucijo v čevljarski industriji. Zato ni čudnega, da je družba kar nekaj let dominirala v segmentu priložnostne/športne znamke čevljev. Še več, povsem razumljiva je tudi odločitev managementa, da razširi poslovanje v segment priložnostnih/športnih znamk oblačil, namesto že “tradicionalnega” in zaradi ekonomij obsega za mnoge pričakovanega napada na segment luksuznih znamk čevljev.

Ključni dejavniki uspeha imajo pogosto kritično še sprejemljive nivoje. Le-te mora družba spoštovati, če si želi zagotoviti obstoj na trgu. Pogosto jih poimenujemo tudi kritični dejavniki obstoja. Dejavniki se nanašajo naprimer na varnost, regulativo, zasebnost, etičnost, kvaliteto, ceno idr.

Strategija je živa stvar, ki mora dnevno odražati stanje na trgu. Vsak stik s stranko jo mora odražati. Slednje je še posebej težko, če diferenciacijo gradimo na neopredmetenih dejavnikih uspeha kot so npr. imidž, blagovna znamka, trendi idr.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.