Ljubljana, Slovenia, EU

Korporativna strategija in mojstri hazarderstva

VODILNA SVETOVNA PODJETJA NAS KONTINUIRANO PRESENEČAJO. DA OSTAJAJO V ELITI NAJBOLJŠIH KOMUNICIRAJO VSE BOLJ PREBOJNE IN VIZIONARSKE IDEJE. ZELO DOBRO SE ZAVEDAJO, DA NJIHOVE TRŽNE VREDNOSTI MED DRUGIM MOČNO ZAZNAMUJETA PRAV OBSEG IN RAST BODOČEGA POSLOVANJA. BOLJ KOT SO ZADEVE ABSTRAKTNE IN ODŠTEKANE, VEČ ZANIMANJA PRITEGNEJO IN VEČJI JE LAHKO NJIHOV ZAZNANI POTENCIAL. ZMAGOVALCI SO TISTI, KI TVEGAJO VELIKO, A NA PAMETEN NAČIN – PRIMER ALPHABET INC.

Alphabet Inc. je finančni holding, ki povezuje prebojna tehnološka podjetja. Google Inc. trenutno predstavlja glavnino poslovanja tega holdinga, ostale naložbe pa so še v relativno zgodnjih fazah. To so Access, Calico, CapitalG, GV, Nest, Verily, Waymo, X in številni še neoddeljeni projekti. Ukvarjajo se z različnimi področji – organiziranje informacij, investicijsko bančništvo, IT infrastruktura, biologija in staranje, zdravstvo, pametno upravljanje doma, transport in logistika, televizija, itd.

Že samo ime holdinga Alphabet Inc. simbolizira poslanstvo, plasiranje t.i. »alfa stav«. V svoji viziji so zapisali: »Želimo biti epicenter kreativnosti in inovacij neverjetnih razsežnosti ter s tehnologijo naslavljati velike probleme.« Albert Einstein je nekoč dejal: »Najboljša investicija je investicija v znanje.« in zdi se, da so pri Alphabet Inc. to izjavo vzeli zelo dobesedno in zelo resno. Vse intenzivneje namreč stavijo na kombinacijo tehnologije in učenja, povedano z drugimi besedami, stavijo na strojno učenje in umetno inteligenco.

Kakšen je pravzaprav sam potencial omenjenih tehnologij, zelo lepo razkriva že npr. preprost šahovski preizkus. Določili so pravila igranja in računalnik je sam razvil svoje znanje igranja na podlagi iteracij. V zgolj 4ih urah procesiranja je znanje že prekašalo najbolj napredno šahovsko programsko opremo osnovano na podlagi stoletij igranja šaha ljudi. Šah je seveda le banalni primer. Potencialnih aplikacij je izjemno veliko. Monetarno gledano vrednost trga ocenjujemo v trilijonih dolarjev. Omenjeni tehnologiji naj bi namreč po nekaterih ocenah prispevali k več deset odstotnemu porastu svetovnega BDP.

Verjetno se niti ne zavedamo pred kakšnim napredkom se je znašlo človeštvo. Kumulativna baza znanja bo kar naenkrat dobila nove dimenzije razsežnosti, saj bo znanje pričelo rasti bistveno hitreje kot do sedaj. Praktično gledano skladno s stopnjami razvoja IT infrastrukture. Izumi kot npr. kvantni računalniki pa bodo zadeve še pospešili. Novo znanje bo odprlo vrata v svet povsem drugačnega življenja.

Vsem dobro poznani kitajski magnat in biznisman, Jack Ma, je na enem izmed javnih govorov dejal: »Bolj je pomembno, da si v nečem prvi, kot to, da stvari delaš popolno.« S tem je izpostavil pomembnost učinka prvega, ki se ga podjetniki še vedno premalo zavedajo. Alphabet Inc. s svojimi rešitvami zagotovo orje ledino, na mnogih področjih pa se njegovo inoviranje v kombinaciji s tržno prevlado odraža tudi v t.i. oblikovanju trendov.

Če je do sedaj veljalo, da je Googlovo napredno iskalno orodje osnova za iskanje informacij preko medijev kot so npr. računalnik, telefon, tablica idr., pa gre sedaj podjetje z integracijo tehnologij umetne inteligence in strojnega učenja še korak naprej. Vse bolj se uveljavlja že kot osebni asistent oz. desna roka vsakega posameznika. Kot orodje, ki bo drastično izboljšalo in poenostavilo ne samo informiranost, pač pa tudi naš operativno zahteven vsakdan. Kljub temu, da sta podjetji Amazon Inc. z orodjem Alexa in Apple Inc. z orodjem Siri v samem začetku po aktivni uporabi prednjačili, pa se vse bolj zdi, da bo zmagovalec te bitke podjetje Google Inc. in sicer prav zaradi sinergij povezovanja produktov.

Inovacije so le osnova. Za uspeh je namreč potrebno še precej več. Med drugim tudi dobro razvita sposobnost povezovanja razvojnega potenciala in plasiranja rešitev na trg. Spomnimo npr. kako je Google Inc. kot vzvod za penetracijo neke ideje v preteklosti pogosto uporabil ne samo organske pristope, pač pa tudi prevzeme podjetij. Android verjetno danes ne bi tako prednjačil, če ne bi v pravem trenutku prišlo do prevzema podjetja Motorola Mobility (12,5 milijarde USD, 2012) in s tem pospešitve penetracije operacijskega sistema na trg. Enako velja za prevzem Nest Labs (3,2 milijarde USD, 2014), ki je podjetju omogočil razvoj svoje prisotnosti v gospodinjstvih, v segmentu IoT. Pa prevzem YouTube (1,7 milijarde USD, 2006) s katerim je podjetje uspešno odgovorilo na prenos tradicionalne televizije na svetovni splet in znatno povečalo svoj oglaševalski potencial. Spomnimo tudi na prevzem Izraelskega podjetja Waze (1,15 milijarde USD, 2013), ki je znatno izboljšalo aplikacijo Google Zemljevidi z naprednejšim izračunavanjem časa potovanja, predlaganja najbolj optimalnih poti itd.; ali pa prevzem HTC – Pixel Smartphone Division (1,1 milijarde USD, 2017) s katerim je podjetje okrepilo razvojno ekipo in namerava resneje ogroziti Applov Iphone vrednostni kolač. Da gre za veliko število aktivnosti in napredno ter drzno razmišljanje priča tudi več kot 200 drugih prevzemov v zadnjih 10 letih. Vse pomembnejšo vlogo pri tem igrata tudi Gradient Ventures in Google Assistant Investment Program.

Alphabet Inc zelo dobro razume kako pomembno je aktivno spremljati trende in jih sooblikovati. Navade ljudi se vse hitreje močno spreminjajo, kar odpira vse večje in večje tržne priložnosti. Biti prvi na tako ključnih področjih kot je strojno učenje in umetna inteligenca odpira vrata potenciala enormnega generiranja vrednosti v prihodnje. Kapitalsko nezahtevno poslovanje od managementa zahteva, da svoje napore usmerjajo v rast. Od tu tudi težnja osredotočanja na končne uporabnike, izboljšanja uporabniške izkušnje, percepcije blagovnih znamk, zvestobe in zadovoljstva uporabnikov itd. Da gre za izjemno uspešno taktiko je jasno že na daleč. Pretekle rasti so zavidljivo visoke (CAGR2014-17 Neto prodaje: 18,9%; CAGR2014-17 EBIT: 16,6%;), kar je delno sicer tudi odraz pametne alokacije resursov in vse aktivnejše penetracije hitreje rastočih razvijajočih se trgov kot so npr. Indija, JV Azija, Kitajska itd.

Korporativna strategija - rast prodaje

Vir: Alphabet Inc. Consilue analiza.

Kljub impresivnim finančnim izkazom, pa so številni investitorji mnenja, da bi finančni holding lahko posloval še precej bolje in da skriva še precej neizkoriščenih potencialov. Gledano strogo finančno in z omejenim časovnim fokusom, so očitki na mestu. Med drugim se nanašajo na dvig učinkovitosti monetizacije rešitev, prekomerni delež dražjega kapitala v strukturi virov financiranja, nepotrebno dodatno izpostavljanje v okviru kratkoročnih finančnih naložb itd. Pozicija podjetja na kapitalskih trgih kot odraz nezadovoljstva ni taka, kot bi si jo investitorji želeli, dodatno pa jo poslabšujejo še ukrepi zaščite proti sovražnim prevzemom, kot je npr. izdaja večnivojskih delnic z drugačnimi upravljavskimi pravicami, ki trajno zagotavljajo ustanoviteljem glavno besedo pri upravljanju podjetja.

Poslovna strategija - Denarna sredstva - investiranje

Vir: Alphabet Inc. Consilue analiza.

Na grafu je lepo razvidno, kako se iz leta v leto povečujejo t.i. presežna denarna sredstva oz. »Denar in kratkoročne finančne naložbe« (31 Dec 2017: 102 milijard USD). Povedano drugače, znaten del lastniškega kapitala se porablja za to, da se investira naprej v ameriške obveznice in podobne kratkoročne likvidne instrumente. Za nekatere neumnost, za druge mojstrovina. Tanka je črta od bedaka do junaka. Dejstvo je, da je zadevo zelo težko presoditi na zunanje dostopnih podatkih. Ena izmed teorij, ki zagovarja trenutno ravnanje managementa namreč predvideva, da naj bi se razlogi znatnih presežnih denarnih sredstev iskali v kontekstu davčnih koristi. Podjetja kot so Alphabet Inc., Apple Inc., Microsoft Inc., Cisco Inc. ter drugi namreč v bilancah držijo kumulativno 0,5 trilijona dolarjev presežnih denarnih sredstev. Njihova pogajalska moč napram davčnemu regulatorju se iz leta v leto močno krepi in kar kliče po davčno ugodnejši obravnavi enkratne narave oz. t.i. »davčnih počitnicah«. Pametno čakajo, da pride pravi trenutek. Pokorili so kupce, dobavitelje, konkurente, sedaj pa bodo svojo povedali še regulatorju. Predvsem v času kriz namreč še kako dobro velja pregovor »denar je kralj«.

Na drugi strani odgovarjajo kritiki s kontra-argumenti. Eden močnejših je naprimer ta, da je tehnološko podjetje s svojimi presežnimi sredstvi postalo pravzaprav pomemben igralec v svetu investicijskega bančništva, a tej vlogi ni doraslo. S presežnimi denarnimi sredstvi so namreč povezana precejšnja tveganja. Tej tematiki se glede na pomembnost posveča (pre)malo pozornosti, kar pa investitorje upravičeno skrbi.

Iz vidika vrednosti pa vzvod Alphabet Inc. niti ni toliko sama višina presežnih denarnih sredstev, kot sposobnost, da presežke zares zelo dobro investirajo in s tem dosežejo izjemno pozitiven učinek. Ne samo znotraj njihove industrije, pač pa tudi širše. Alphabet Inc. ima z Google Search orodjem v rokah unikatno orožje. Slednje lahko demonstriramo z npr. primerjavo števila Google iskalnih nizov in gibanja cene Bitcoina. Korelacija med enim in drugim je izjemno visoka in tako kot v številnih drugih primerih omogoča dobro osnovo za investicijsko odločanje.

Korporativna strategija - investiranje

Vir: Alphabet Inc. Consilue analiza.

Pri Alphabet Inc. se vse vrti okrog naprednega razmišljanja, tehnologije, inovacij in kreativnosti. Uspeh podjetja je plod tehnološkega in poslovnega vizionarstva. Pogledi na razvoj kot tudi upravljanje so izjemni, čeprav morda na zunaj v določenih segmentih izgledajo neracionalni. V vsakdanjem življenju so stvari seveda bistveno bolj kompleksne kot pri igri šaha, a nekaj je gotovo. Razvoj gre naprej s svetlobno hitrostjo. Ideje, ki smo jih pred desetletjem ali dvema spremljali v znanstvenofantastičnih filmih, so danes del našega vsakdana. Zgolj ideje pa niso vse. Pomembna je tudi izvedba oz. korporativna strategija; t.i. »vojni plan«. Gre za to, kako bomo dosegli zastavljene cilje. Kako široko in odprto bomo gledali na stvari. Kako sposobni bomo ustrezno nasloviti makro trende. Kako bomo prepoznali in upravljali s prednostmi, slabostmi, priložnostmi in nevarnostmi. Kako ustrezno bomo razdelali silnice moči v industriji. Kako bomo izkoristili svoje sposobnosti, konkurenčne prednosti in zmožnosti podjetja. In še bi lahko naštevali.

Dobro je delati drugačne, prelomne stvari. Danes je potrebno razmišljati o tem kako bo življenje izgledalo čez dvajset let. Razmišljati o obogateni resničnosti, naprednih osebnih asistentih, genskem modificiranju, molekularnem oblikovanju, personalizirani medicini in npr. celičnem gojenju mesa. Kaj revolucionarnega lahko vaše podjetje naredi za svoj prihodnji uspeh? Drznite si pametno tvegati kot to počno najboljši.

Že razmišljate, da tudi vi potrebujete spremembe v vaši strategiji? Kontaktirajte nas in z veseljem vam predstavimo potek sodelovanja in ponudbo!

Izvorni članek: P. Šinkovec (2019). Recept za uspeh vašega podjetja? Poglejte Google Inc., Svet kapitala (priloga Dela)

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.